Anno 1404

Anno 1404
Αποικίστε ανεξερεύνητα νησιά, δημιουργήστε πόλεις και καταστρέψτε τους αντιπάλους σας, σε αυτό το ενδιαφέρον παιχνίδι στρατηγικής.

Είδος: Strategy
Format: PC
Εκδότης: Ubisoft
Ανάπτυξη: Related Designs
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Παίκτες: 1
Απαιτήσεις: 1 GB RAM, Επεξεργαστής 3 GHz, Κάρτα γραφικών 128 MB, HD 6 GB
Επίσημο Site: www.anno.com
Κυκλοφορία: 25/6/2009

Demo: Download
Forum: Official Topic


Το Anno 1404 είναι το τέταρτο παιχνίδι της ομώνυμης σειράς, η οποία αποτελεί μία ενδιαφέρουσα μείξη Sim City με Age of Empires. Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε νέα νησιά σε ανεξερεύνητες θάλασσες και να δημιουργήσετε πόλεις από το μηδέν, χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες που θα βρείτε σε αυτά, ενώ παράλληλα θα γνωρίσετε ξένους πολιτισμούς. Με κάποιους από αυτούς θα συνάψετε εμπορικές σχέσεις, ενώ με άλλους θα έρθετε σε απευθείας πολεμική σύγκρουση. Παρότι τα βασικά στοιχεία του gameplay παραμένουν τα ίδια, το Anno 1404 εξελίσσει την ήδη επιτυχημένη συνταγή, παρουσιάζοντας καινούργια χαρακτηριστικά, που θα σας προσφέρουν νέους τρόπους παιχνιδιού και μεγαλύτερη ευελιξία στο χτίσιμο της αποικίας σας.



Σενάριο
Η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται στον μεσαίωνα και ξεκινάει όταν ορίζεστε διοικητής ενός νησιού από τον αυτοκράτορα. Πολύτιμος σύμβουλος στα πρώτα σας βήματα είναι ο Λόρδος Richard Northburgh, ο οποίος σύντομα σας πληροφορεί ότι ο μεγαλειότατος έχει προβλήματα υγείας και γι’ αυτό το λόγο αποφασίζει να χτίσει έναν μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, ζητώντας τη βοήθειά σας. Εν τω μεταξύ, ο καρδινάλιος Lucius ετοιμάζει μία Σταυροφορία εναντίον της ανατολής, βοηθούμενος από τον Guy Forcas.

Πρώτες ύλες και δημιουργία αποικίας
Προτού εξηγήσουμε τα βήματα για την δημιουργία μιας αποικίας, πρέπει να αναλύσουμε το σύστημα πρώτων υλών του παιχνιδιού. Για να κατασκευάσετε κάποιο κτίριο, χρειάζεστε τα κατάλληλα υλικά και κάποιο χρηματικό ποσό. Για τις πρώτες και πιο απλές κατασκευές, αρκεί η χρήση ξυλείας. Όσο η αποικία σας μεγαλώνει και οι ανάγκες της αυξάνονται, θα χρειαστείτε ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως πέτρα, σίδηρο, γυαλί κτλ. Ευτυχώς σε κάθε νησί υπάρχουν άφθονες πρώτες ύλες, οι οποίες θα χρειαστούν τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να τεθούν στη διάθεσή σας.

Για να δημιουργήσετε την αποικία σας, έχετε στη διάθεσή σας κάποια χρήματα και ένα ποσό ξυλείας, το οποίο ωστόσο δεν αρκεί για να ολοκληρώσετε τον καταυλισμό. Το πρώτο σας βήμα, θα είναι να κατασκευάσετε μία καλύβα, όπου οι ξυλοκόποι θα μεταφέρουν τα ξύλα που κόβουν από τη γύρω περιοχή. Έπειτα, θα πρέπει να δημιουργήσετε μία αγορά, γύρω από την οποία θα κατασκευάσετε τα σπίτια όπου θα μείνουν οι χωρικοί του νησιού σας.



Για να αποφασίσουν οι οικογένειες να μεταναστεύσουν στην αποικία σας, θα πρέπει να καλύψετε τις βασικές τους ανάγκες. Άρα, επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή μίας παραθαλάσσιας καλύβας, όπου οι ψαράδες θα αποθηκεύουν τη λεία τους. Επίσης, θα πρέπει να ικανοποιήσετε την δίψα των χωρικών σας, δημιουργώντας μία φάρμα. Τέλος, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε όλες οι κατοικίες να έχουν οδική πρόσβαση στην κεντρική αγορά. Ο ερχομός των κατοίκων, θα αυξήσει τα έσοδά σας μέσω των φόρων, τα οποία θα χρειαστείτε για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της αποικίας σας.

Εξέλιξη του πληθυσμού
Όταν ο πληθυσμός του καταυλισμού σας αυξηθεί αρκετά, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο περίπλοκα κτίρια, όπως εκκλησίες, σιντριβάνια, αγάλματα κτλ. Χτίζοντας μία εκκλησία, θα ικανοποιήσετε την ανάγκη των χωρικών για προσευχή, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ανέβουν στην κοινωνική κλίμακα και να γίνουν πολίτες. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει περαιτέρω τα έσοδά σας, αλλά θα σας φορτώσει και με περισσότερες ευθύνες, καθώς οι ανάγκες των πολιτών είναι αυξημένες, σε σχέση με αυτές των χωρικών. Οπότε, θα πρέπει να χτίσετε μία ταβέρνα, ώστε να ικανοποιήσετε την ανάγκη των πολιτών για διασκέδαση, φυτείες και βιοτεχνίες ρούχων για να τους παρέχετε ρούχα και πάει λέγοντας. Γενικά θα πρέπει να καλύψετε κάθε τους ανάγκη, ώστε να τους επιτρέψετε να ανέβουν κι άλλο στην ιεραρχία και να γίνουν πατρίκιοι και τελικά, αριστοκράτες. Όσο το status των κατοίκων θα ανεβαίνει, τόσο θα ανεβαίνουν τα έσοδα αλλά και οι ευθύνες σας, αυξάνοντας κατά πολύ την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού όσο κυλάει ο χρόνος,

Εξάπλωση της αποικίας σας
Όσο εξελίσσεστε στο Anno 1404, θα ανακαλύπτετε ότι οι πρώτες ύλες του νησιού σας δεν αρκούν για να συντηρήσουν μία διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη. Σύντομα, θα χρειαστεί να εξαπλώσετε τις δραστηριότητές σας στα γειτονικά νησιά, για να προμηθευτείτε πέτρα και σίδηρο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λιμάνι και να κατασκευάσετε εμπορικά πλοία. Μόλις εγκαταστήσετε τη βάση σας στο επιθυμητό νησί, θα δημιουργήσετε μία εμπορική διαδρομή ανάμεσα στα δύο νησιά, ώστε το πλοίο σας να μεταφέρει διαρκώς υλικά στην αποικία σας.

Ανατολίτικα νησιά και διπλωματία
Εξερευνώντας τη θάλασσα, θα ανακαλύψετε νησιά που αποτελούνται από αμμώδεις εκτάσεις, τα οποία θα σας προμηθεύσουν με πιο “προχωρημένα” υλικά, όπως μπαχαρικά, μετάξι κλπ. Για να εκμεταλλευτείτε αυτά τα υλικά, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μία νομαδική αποικία. Αντίθετα με τα τέσσερα στάδια εξέλιξης των χωρικών, οι νομάδες εξελίσσονται σε πρόξενους και χρειάζονται εντελώς διαφορετικά κτίρια από τους υπόλοιπους πολίτες σας.



Αρχικά, θα έχετε ελάχιστα νομαδικά κτίρια στη διάθεσή σας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο εξελιγμένες κατασκευές, θα πρέπει να δημιουργήσετε διπλωματικές σχέσεις με τον βεζίρη Al Sahir. Ολοκληρώνοντας αποστολές που σας δίνουν οι σύμμαχοί σας, συγκεντρώνετε honour points, τα οποία μπορείτε να δωρίσετε στον βεζίρη, με αντάλλαγμα αντικείμενα τα οποία εξοπλίζουν τα πλοία και τις αποθήκες σας, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους. Συναλλασσόμενοι με τον Al Sahir, αυξάνετε παράλληλα το prestige σας, γεγονός που σας επιτρέπει να χτίσετε πιο εξελιγμένα νομαδικά κτίρια.

Καθώς προχωράει το παιχνίδι, θα συναντήσετε περισσότερους ουδέτερους χαρακτήρες, από τους οποίους θα μπορείτε να αγοράσετε υλικά ή να πουλήσετε αυτά που σας περισσεύουν.

Το Anno 1404, είναι ένα αρκετά περίπλοκο παιχνίδι και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να ξεδιπλώσει τις πραγματικές αρετές του.



Μάχες
Όπως είναι λογικό, κάποιοι από τους ηγέτες που θα συναντήσετε δεν θα είναι φιλικοί απέναντί σας και η σύγκρουση μαζί τους θα είναι αναπόφευκτη. Το Anno 1404 σας προσφέρει όλες τις εγκαταστάσεις που θα χρειαστείτε ώστε να οχυρώσετε την πόλη σας. Τα τείχη θα περιορίσουν την πρόσβαση των εχθρών στην πόλη σας και οι αμυντικοί πύργοι θα δυσκολέψουν τη ζωή όποιου φτάσει σε απόσταση βολής.

Επειδή η μεταφορά των στρατιωτών γίνεται από τη θάλασσα, μία ισχυρή ναυτική δύναμη θα εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα πλησιάσει στα νησιά σας. Οι ναυμαχίες περιλαμβάνουν γρήγορη δράση, αλλά περιορίζονται στην ανταλλαγή κανονιοβολισμών, μέχρι κάποιο πλοίο να βουλιάξει. Αν η μάχη μεταφερθεί στη στεριά, θα πρέπει να χτίσετε ένα οχυρό, από το οποίο θα δημιουργείτε στρατιωτικές κατασκηνώσεις που θα τοποθετείτε στα σημεία που θέλετε να προστατέψετε ή να επιτεθείτε. Αντίθετα με τη γρήγορη δράση των ναυμαχιών, οι μάχες στην ξηρά εξελίσσονται σε πολύ αργούς ρυθμούς και απαιτούν μια πιο τακτική προσέγγιση. Κάθε κατασκήνωση έχει μία ορισμένη ακτίνα δράσης, μέσα στην οποία μπορείτε να μετακινήσετε τους στρατιώτες σας, να τους διατάξετε να επιτεθούν σε μία εχθρική κατασκήνωση ή να καταλάβουν κάποιο κτίριο.

Δυστυχώς, οι μάχες μοιάζουν να έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα, αφού στερούνται στρατηγικής και δεν ακολουθούν τη γενική πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, παρότι έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Θα πρέπει να δημιουργείτε συνεχώς στρατεύματα και πλοία, καθώς στο Anno 1404 κερδίζει πάντα ο δυνατότερος και όχι ο εξυπνότερος.



Modes παιχνιδιού
Το campaign mode του παιχνιδιού είναι στην ουσία το tutorial του Anno 1404. Παίζοντας στην εκστρατεία, θα σας εξηγηθούν βήμα προς βήμα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το παιχνίδι, μέσα από αποστολές που θα σας αναθέτουν οι ανώτεροί σας. Μόλις ολοκληρώσετε το campaign, θα έχετε μαζέψει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να παίξετε το continuous play mode, στο οποίο θα μπορείτε να ορίσετε τους δικούς σας στόχους και παραμέτρους -με ή χωρίς εχθρούς και ανάλογα με τις επιθυμίες σας- σε έναν τρόπο παιχνιδιού που θυμίζει έντονα τη σειρά Civilization. Δυστυχώς, από το Anno 1404 απουσιάζει η δυνατότητα multiplayer, κάτι που επιδρά αρνητικά στην αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο. Ωστόσο, αυτή η τραγική έλλειψη διορθώθηκε στο expansion Anno 1404: Venice, το οποίο θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά.

Γραφικά
Τα εξαιρετικής λεπτομέρειας γραφικά του Anno 1404 σε συνδυασμό με το προσεγμένο animation, ζωντανεύουν με τον καλύτερο τρόπο την αποικία σας και το περιβάλλον του παιχνιδιού. Οι δυνατότητές τους φαίνονται περισσότερο στο 3D, καθώς εκτός απ’ την κλασική 2D απεικόνιση, πατώντας το “F1” οποιαδήποτε στιγμή, εισέρχεστε σε postcard mode (3D mode).

Κοιτάζοντας τη θάλασσα από ψηλά, θα μαγευτείτε από τις αντανακλάσεις του νερού και τη γραφική απόδοση των νησιών και των πόλεων. Ζουμάροντας στην πόλη σας, θα εντυπωσιαστείτε από την ζωντάνια του δημιουργήματός σας. Οι κάτοικοι εργάζονται, μεταφέρουν καρότσια με αγαθά, διασκεδάζουν και τσακώνονται, σε μία αποικία που σφύζει από ζωή. Όλα αυτά τα καλούδια βέβαια έρχονται με τις ανάλογες απαιτήσεις, καθώς το Anno 1404 χρειάζεται ένα αρκετά δυνατό σύστημα για να αποκαλύψει όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Ήχος
Την ηχητική επιμέλεια του παιχνιδιού, έχει αναλάβει η Dynamedion, μία από τις σπουδαιότερες εταιρίες στον σχεδιασμό μουσικής και ηχητικών εφέ για video games παγκοσμίως, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας ωραίας ατμόσφαιρας. Το soundtrack αλλάζει δυναμικά ανάλογα με τη δράση, αποδίδοντας τις εκάστοτε συνθήκες και οι φωνές των κατοίκων, προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια στην πόλη σας. Το voice acting των ηθοποιών, από τον μεγαλοπρεπή βεζίρη Al Sahir, μέχρι τον γλοιώδη Guy Forcas, έχει ατμοσφαιρικές φωνές, οι οποίες όμως αποδίδονται αρκετά «στημένα» και προβλέψιμα.



Επίλογος
Το Anno 1404, εστιάζει περισσότερο στην διοίκηση μιας αποικίας και το εμπόριο, παρά στις πολεμικές συγκρούσεις, οπότε αν ψάχνετε για ένα παιχνίδι με εντυπωσιακές μάχες και λεπτομερείς στρατιωτικές τακτικές, θα πρέπει να κοιτάξετε αλλού. Αν ωστόσο σας εξιτάρει η δημιουργία και συντήρηση μιας πλούσιας αυτοκρατορίας σε ένα σύμπλεγμα νησιών, με τους ρυθμούς που θα επιλέξετε εσείς, τότε σίγουρα το δημιούργημα της Related Designs θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Ωστόσο, κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας, ότι για να παίξετε multiplayer, θα πρέπει να αγοράσετε και το expansion του παιχνιδιού, Anno 1404: Venice.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά γραφικά
- Εθιστικό gameplay
- Δυνατότητα να θέσετε τους δικούς σας στόχους και να παίξετε όπως επιθυμείτε
- Άριστη απόδοση της ατμόσφαιρας του 15ου αιώνα

Αρνητικά:
- Απουσία multiplayer
- Οι μάχες στερούνται περιπλοκότητας

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8,5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.1

Το Anno 1404 υπόσχεται να σας κρατήσει αρκετές ώρες συντροφιάς με το εθιστικό του gameplay.

Νίκος Παπαγεωργίου

Posted by Under The Black Flag on 4:18 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for �Anno 1404�

Leave comment

.

Ads by Smowtion

FLICKR PHOTO STREAM

stat tracker

2010 Under The Black Flag. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign