Οι μεγάλες συγκρούσεις στη θάλασσα

 Ναυμαχίες και πολιορκίες στη Μεσόγειο των Οθωμανών, των πειρατών και της Δύσης

O ιστορικός Ρότζερ Κρόουλι, που έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Μάλτα, πέρασε κάποια καλοκαίρια στην Ελλάδα και έζησε έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, μας δίνει ένα πανόραμα των μεγάλων συγκρούσεων τον 16ο αιώνα (από το 1521 ως το 1580) για τον έλεγχο της Μεσογείου. 
 
Από την Κωνσταντινούπολη ως τα στενά του Γιβραλτάρ ναυμαχίες και πολιορκίες που έμειναν στην Ιστορία και υπήρξαν καθοριστικές για το μέλλον του κόσμου διαδέχονται η μία την άλλη στο βιβλίο αυτό, με αποφασιστική τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, (όπου έχασε το χέρι του ο Θερβάντες) στην οποία καταστράφηκε ο οθωμανικός στόλος και μαζί μ΄ αυτόν μεγάλο μέρος της ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν ήταν όμως μόνον οι τούρκοι ναύαρχοι και σουλτάνοι, με εξέχοντα τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή που επιτέθηκε το 1521 στη χριστιανική Ρόδο, ούτε και οι δυτικοί χριστιανοί ναύαρχοι και βασιλιάδες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, αλλά και άλλες προσωπικότητες, όπως ο διαβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα, φόβος και τρόμος των θαλασσών. 
 
Η κατάκτηση της Μεσογείου σήμαινε τότε κατάκτηση του κέντρου του κόσμου. Στη Μεσόγειο συνυπήρξαν και συγκρούστηκαν πλήθος πολιτισμοί κι εδώ κρίθηκαν τότε πολλά από αυτά που μας καθορίζουν και μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα. Ενα ιστορικό ανάγνωσμα γραμμένο από έναν συγγραφέα με πολλές αφηγηματικές αρετές, το οποίο διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=341387&dt=04/07/2010#ixzz10ib8uXXg

Posted by Under The Black Flag on 2:03 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for �Οι μεγάλες συγκρούσεις στη θάλασσα�

Leave comment

.

Ads by Smowtion

FLICKR PHOTO STREAM

stat tracker

2010 Under The Black Flag. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign